Η Μαρία Γκερέκου είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε έγκριτα περιοδικά (6) και έχει παρουσιάσει είτε προφορικά (3) είτε ως αναρτημένες εργασίες (10) μελέτες που έχει εκπονήσει στο πλαίσιο του διδακτορικού της ή κατά τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα. Έχει λάβει υποτροφία από το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, καθώς και υποτροφία για την παρακολούθηση συνέδριου. Τέλος, έχει βραβεία κατά τη διάρκεια των και μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της για τις ακαδημαϊκές της επιδόσεις καθώς και κατά την επίβλεψη/καθοδήγηση φοιτητικών ομάδων σε φοιτητικούς διαγωνισμούς.